Materiaalinfo

Zoeken

POLYETHYLEEN

Polyethyleen is de meest geproduceerde kunststof ter wereld, waar iedereen dagelijks mee in aanraking komt. Polyethyleen kan men zowel tot zachte en soepele als tot taaie, harde en stevige producten verwerken. Men komt het tegen in artikelen van allerlei afmetingen, van de meest eenvoudige tot de meest ingewikkelde vormen. In welke vorm polyethyleen ook wordt gebruikt, over de gunstige eigenschappen van dit materiaal bestaat grote overeenstemming. Polyethyleen isoleert goed, het is bestand tegen gemene stoffen en beschadigingen, het is vrijwel onbreekbaar en het ontziet het milieu.
Polyethyleen is onder alle omstandigheden betrouwbaar en het verdraagt net zo gemakkelijk tropische temperaturen als de vrieskou van de poolcirkel. Dit stoere materiaal kan dus echt tegen een stootje. De kwaliteiten van polyethyleen zijn in drie woorden samen te vatten: het is sterk, het is veilig en het is veelzijdig.

DE GRONDSTOF

Uit aardolie wordt petroleum gewonnen. Door dit heel sterk te verhitten komt etheen vrij. Dit etheen wordt in een fabriek omgezet in polyetheen of polyethyleen en ziet er dan uit als een warme vloeibare brij. Men kan polyethyleen bij de fabricage al een bepaald karakter meegeven. Door polyethyleen met lage druk te fabriceren, krijgt het een hoge dichtheid die vast en stijf van structuur is. Het fabriceren van polyethyleen met hoge druk leidt juist tot een lage dichtheid.

POLYETHYLEEN EN HET MILIEU

Polyethyleen is vanuit het milieu gezien één van de meest vriendelijke materialen, immers :
- Het is een zuinige grondstof. Voor de wereldproductie van polyethyleen wordt per jaar nog niet 1% van de totale productie van aardolie en aardgas gebruikt;
- De fabricage van polyethyleen is relatief schoon en doelmatig: de uitstoot van schadelijke stoffen is minimaal en er is vrijwel geen afval;
- Polyethyleen is uitermate geschikt voor hergebruik. Het is een thermoplastisch materiaal, wat inhoudt dat men het vrijwel onbeperkt kan smelten en er weer opnieuw producten van kan maken.;
- Wanneer polyethyleen na gebruik wordt ingezameld en niet meer opnieuw te verwerken is, levert het hoogwaardige brandstof voor de energievoorziening

Ontwikkeling

De afgelopen jaren is er een sterke ontwikkeling geweest in de vervaardiging van polyethyleen. De fabrikanten van onze polyethyleen boten gebruiken superlineair polyethyleen voor hun producten. Dit resulteert in verbeteringen voor wat betreft slagvastheid, hardheid, stijfheid en gevoeligheid voor hoge temperatuur. Door gebruik te maken van een speciaal pigment-systeem heeft de straling van de zon geen negatieve invloed op het materiaal.

Kindvriendelijk

Kindvriendelijkheid staat bij ons hoog in het vaandel. Vandaar dat roeibootjes.nl een uitgebreid programma polyethyleen boten heeft. Juist voor kinderen is dit materiaal ideaal vanwege de hoge mate van stijfheid van het materiaal waardoor deze boten tegen een stootje kunnen. Polyethyleen is zeer sterk en kan alleen breken in extreme omstandigheden. Indien een polyethyleen boot op volle snelheid tegen een obstakel aanvaart is de kans groot dat de romp geen ernstige schade oploopt.
 Eventueel ontstane deuken in het materiaal verdwijnen meestal vanzelf weer doordat het materiaal 'geheugen' heeft. Let wel, ondanks de sterkte van het materiaal, zijn de Boten Bic Boat 2 meter en Bic Boat 2.5 meter niet geschikt om bovenop de randen te gaan zitten.

Het productieproces van Fun Yak boten

De productie van de boten noemen we "rotatie molding". Dit houdt in dat er twee aluminium mallen zijn die op elkaar sluiten waartussen polyethyleenkorrels worden gestopt. Deze mal gaat draaien om twee assen en hij wordt verwarmd. De korrels gaan smelten en vormen een vloeiende massa. Doordat de mal draait en langzaam afkoelt stolt de vloeistof langs de malwanden. Na +/- 3 kwartier is de laag polyethyleen overal even dik en wordt de mal ineens afgekoeld. De mal wordt geopend en daar is dan de Fun Yak, volledig naadloos geproduceerd en uit 1 stuk.
Het soort polyethyleen dat wordt gebruikt is lineair polyethyleen. Deze meest zuivere vorm materiaal zorgt ervoor dat het heel heet kan worden gemaakt en dat elke korrel volledig opgaat in vloeistof. De vloeistof neemt langzaam de vorm aan van de boot in de mal en is daardoor erg sterk (geen korrels meer, want aan elkaar gekleefde korrels kunnen losknappen en gemakkelijk scheuren vormen). Een eigenschap van het lineaire polyethyleen is dat het wel flexibel is. Het flexibele element heeft als voordeel dat het klappen en stoten absorbeert en daardoor krijg je bijna nooit scheuren of barsten. Tevens heeft het verhittingsproces ervoor gezorgd dat de kleurenstoffen zijn verbrand en ze verbleken hierdoor bijna niet, erg kleurvast dus!

RAM-X    (Freestyle 314)

Ram-X, het materiaal waarvan uw boot is gemaakt, biedt vanwege zijn grote flexibiliteit uitzonderlijke schokbestendigheid.
Ontwikkeld en geregistreerd in 1978, is dit superieure materiaal door de jaren heen uitgetest en is uitgegroeid tot de referentie in de sector voor de impact en geheugen capaciteit (oorspronkelijke vorm terug te winnen na impact) alom erkend door de consument. Ram-X onderscheidt zich van elk ander materiaal gebruikt in de boot sector

Terhi Boten

Terhi boten voldoen aan alle officiële technische veiligheidseisen voor kleine vaartuigen. Elke boot wordt onderworpen aan een zorgvuldige interne kwaliteitsinspectie. Een garantie voor uniforme hoge kwaliteit is het ISO 9001:2000 kwaliteitscertificaat waarmee Terhi is geaccrediteerd.

Terhi boten worden gebouwd in Finland. Bij het productieproces ontstaat geen schadelijke uistoot, noch op het land, in het water of in de lucht. ABS kunststof is een materiaal dat geschikt is voor hergebruik.